Elkezdték építeni az új református bölcsődét Debrecenben

A Debrecen-Nagysándor-telepi Református Missziói Egyházközség sikeres támogatási kérelmet nyújtott be a Miniszterelnökséghez a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) keretén belül a bölcsődei nevelés fejlesztésére.

Az „Új bölcsőde kialakítása Debrecen-Nagysándor-telepen” c. projekt célja 56 db új bölcsődei férőhely kialakítása a helyi igényeknek megfelelően, segítve ezzel a 3 év alatti gyermekek elhelyezését, a szülőknek pedig a munka világába való visszatérést.

Az RRF-1.1.2-21-2022-00071 azonosítószámú projekt 839,93 millió Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült, amelyből az Európai Unió felé elszámolandó forrásrész 662,66 millió Ft, a hazai forrásrész pedig 177,27 millió Ft. A támogatás mértéke 100%.

Debrecen város nyugati része bölcsődei férőhely szolgáltatások tekintetében hiányosnak mondható, az új betelepüléseknek köszönhetően azonban jelentős a férőhely hiány a város ezen részén. A fejlesztés célja 56 új bölcsődei férőhely kialakítása új, négy csoportszobás létesítmény kialakításával Debrecenben a Nagysándor-telepen, az új református óvoda szomszédságában. Az Egyházközség a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz keretében belül az RRF-1.1.2-2021 „Bölcsődei nevelés fejlesztése” tárgyú pályázati felhívásra nyújtott be támogatási kérelmet, amely pozitív elbírálásban részesült 2022. év elején.

A projekt keretében új bölcsődei intézmény jön létre, új építés eredményeként. A bölcsőde terveit – együttműködésben a Lechner Nonprofit Kft-vel – a Bíró és Társa Építésziroda Kft. készítette.

A fejlesztés eredményeként egy 610 m2-es, új, akadálymentes, energiahatékonyan működő, melegítő konyhával és modern eszközökkel, bútorzattal, játékeszközökkel felszerelt bölcsődei épület, továbbá játszóudvar jön létre, a terület rendezésével, parkolók építésével, közműcsatlakozások megvalósításával.

A szakmai működés kialakítása során az Egyházközség együttműködik a Családbarát Magyarország Központ Nonprofit Kft-vel, továbbá helyi szakember kerül bevonásra a tartalomfejlesztés megvalósítása érdekében.

A projekt 2022. július 01. és 2024. december 31. között valósul meg, a fejlesztés eredményeként várhatóan 7 új munkahely jön létre. 2023. május 24-én, sikeres beszerzési eljárást követően, a bölcsőde kivitelezési munkálatai elkezdődtek. A munkálatokat a Barna Bau Építőipari Kft. végzi.

You may also like...