Bölcsődeépítés és bokrétaünnep a Nagysádor-telepen

Bokrétaünnepet tartottak október 26-án a Debrecen-Nagysándor-telepi Református Missziói Egyházközség épülő bölcsődéjénél, ahol az épület elérte a legmagasabb pontját. A Nádsíp utcán épülő intézmény az egyházközség Fészek Református Óvodája mellett épül.

Az egyházközség sikeres támogatási kérelmet nyújtott be a Miniszterelnökséghez a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz keretén belül a bölcsődei nevelés fejlesztésére. Az „Új bölcsőde kialakítása a Debrecen-Nagysándor-telepen” (RRF-1.1.2-21-2022-00071) elnevezésű projekt célja egy a helyi igényeknek megfelelő, négy csoportszobás új bölcsőde építése. A közel 510 m2-es, akadálymentes, energiahatékonyan működő, melegítő konyhával és modern eszközökkel, bútorzattal, játékeszközökkel felszerelt épület és a hozzátartozó játszóudvar 2024-ben készülhet el. A fejlesztés eredményeként 56 bölcsődei férőhely és 11 új munkahely jön létre. A munkálatokat a Barna Bau Építőipari Kft. végzi.

A projekt összesen 839,93 millió Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült. Az építkezéshez szükséges ingatlant a debreceni önkormányzat térítésmentesen adta át az Egyházközségnek.

A bokrétaünnep alkalmával az egyházközség lelkipásztora, Iszlai Endre elmondta, hogy reménységgel és örömmel tekintenek az új bölcsőde építésére és működtetésére. „Tudjuk, hogy a gyermekvállaláson gondolkodók vagy gyermeket nevelő családok számára mennyire fontos, hogy a gyermekeik megfelelő, biztonságos, jó körülmények között nevelkedjenek és ne csak testben növekedjenek, hanem lélekben is. Református bölcsődénk nem rejtett célja az Istentől kapott bölcsességgel, szeretettel való nevelés és az evangélium hirdetése, megélése, hogy a ránk bízott gyermekek nap, mint nap lássák és tapasztalják meg Isten szeretetét, gondviselését. Mi magunk is ebben élünk, mozgunk és vagyunk.”

Hadházi Tamás, a Debreceni Református Egyházmegye áhítatát követően Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára kiemelte, hogy a Kormány célja az, hogy a gyermeket vállaló családok számára az eddiginél is több bölcsődei férőhely álljon rendelkezésre. Debrecen városa élen jár a bölcsődefejlesztésben: nyolc újabb, különböző fenntartású bölcsőde projekt indult, ezek közül több a Református Egyház fenntartásában.

Széles Diána alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője szerint ez a bölcsődefejlesztési projekt is a legjobb kezekbe került. Az építtető egyházközség lelkipásztorai ugyanazon munkálkodnak, mint az önkormányzat, hogy Debrecenben a szeretet és az összefogás megmutatkozzon.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy az elmúlt két és fél évtizedben rengeteget fejlődött Debrecen ezen része. A sok hátránnyal szenvedő telepből egy feltörekvő városrész lett, ahol számos új intézmény épült az elmúlt években. Véleménye szerint a város lélekben is halad előre, egy bölcsődében sem a falak jelentik majd a lényeget, hanem az a lélek, amivel megtöltik az ott lévők. „Isten szeret bennünket, Isten gondoskodik rólunk, magyarokról, mi pedig gondoskodunk arról, hogy a lehető legjobb körülmények között részesülhessenek a magyar gyermekek református egyházi nevelésben és oktatásban.”

Az esemény végén, az új épületre való áldáskérést követően a vendégek a magasba emelték a bokrétakoszorút.

Iszlai Endre

lelkipásztor

You may also like...