Bokrétaünnepséget tartottak a Debrecen Nádsíp utcán épülő református óvodában

Új óvodát épít a Debrecen-Nagysándor-telepi Református Missziói Egyházközség a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programjának keretében. A szerkezetkész épületben október 28-án tartották a bokrétaünnepséget.

Az eseményen dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke áldást kért az épülő intézményre, majd Soltész Miklós, a Miniszerelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, dr. Széles Diána, Debrecen alpolgármestere és Kósa Lajos országgyűlési képviselő tartottak ünnepi beszédet, végül Iszlai Endre, az egyházközség lelkipásztora ismertette a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programját.

Az állami támogatással megvalósuló programban országszerte 66 intézmény épül, illetve újul meg. Az ország valamennyi régiójában zajlanak beruházások, ahol a református gyülekezetek jelzései alapján komoly igény mutatkozik egyházi fenntartású intézményekre. A Tiszántúlon és Dunamelléken 23-23, Tiszáninnenen, valamint Dunántúlon 10-10 óvodát érint a program. Jelenleg 7100 férőhely van egyházközségi, egyházmegyei és egyházkerületi fenntartású óvodáinkban, reményeink szerint mire befejeződik az óvodaprogram 3200-zal több gyermek, és közel 500 új munkatárs kezdheti az évet új, modern református óvodákban. A program keretén belül olyan óvodák létesülnek, melyek egyszerre felelnek meg a jogszabályi előírásoknak és a keresztyén nevelés feltételeinek.

A Nádsíp utca 11. szám alatt épülő óvoda munkálatai 2020 júniusában kezdődtek, és mára már szerkezetkész állapotban van az épület. Az építkezés várható időtartama egy év. A 3600 nm-es telken nettó 844 nm-es óvoda várja majd a gyerekeket, fenntartója a Debrecen-Nagysándor-telepi Református Missziói Egyházközség lesz. A fejlesztés közel 470 millió forintos kivitelezési forrását a Magyar Állam biztosította a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programján keresztül. A négy csoportszobás, 100 gyermek befogadására kész óvoda tervezését a Bíró és Társa Építésziroda nyerte el, míg a kivitelezési munkálatokat a Goldbrick Kft. végzi.

Iszlai Endre, a Debrecen-Nagysándor-telepi Református Missziói Egyházközség lelkipásztora így fogalmaztott az ünnepségen: “Egyházközségünk a kezdetektől fogva reménységgel és örömmel tekint az új óvoda építésére és fenntartására. Tudjuk, hogy a gyermekvállaláson gondolkodók vagy gyermeket nevelő családok számára mennyire fontos, hogy a gyermekeik megfelelő, biztonságos, jó körülmények között nevelkedjenek és ne csak testben növekedjenek, hanem lélekben is. A gyülekezeti munkánk, a gyermekek között végzett szolgálatunk is ebben erősít meg, hiszen egy évről-évre növekvő, erősödő református közösség vagyunk. Mi, a magunk részéről a felépített óvodával, az evangélium szellemében munkálkodó dolgozóinkkal, szeretnénk mindent megtenni azért, hogy a ránkbízott gyermekek ne csak gondos felügyelet alatt legyenek, hanem otthon érezzék magukat az óvodánkban. Fontosnak tartjuk, hogy olyan közösséget építsünk és formáljunk, ahol a fejlődésben lévő gyermekek már kis koruktól a tudás mellett élményeket, tapasztalatokat gyűjthetnek. Ezek között pedig a legfontosabb, hogy Isten szeretetét, gondviselését nap mint nap lássák és tapasztalják. Mi is ebben élünk, mozgunk és vagyunk. Ezért is hisszük, hogy szolgálatunkban segítségünkre van és lesz az az Isten, akinek az élet minden területén a követségében járunk és most ide is Igéjével vezetett bennünket: „Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon, még ha megöregszik, akkor sem tér el attól.” (Példabeszédek 22,6)

Az országos óvodafejlesztési program keretén belül olyan óvodák létesülnek, melyek egyszerre felelnek meg a jogszabályi előírásoknak és a keresztyén nevelés feltételeinek. Az új debreceni intézményben is az evangéliumi elvek lesznek nevelési eszménnyé és belső ösztönzővé, így az mindenekelőtt azon családok számára kíván segítő kezet nyújtani gyermekeik neveléséhez, akik elfogadják ezen értékeket.

You may also like...