Vértesi Református Egyházközség

Vértesen a reformátusok már 1681-től templommal rendelkeztek. A református egyház megjelenéséről egy 1546-ból való úrvacsorai kehely ad hírt. A templom 1799-ben már rossz állapotban volt, de csak 1815-ben bontották le. Tervezője a nagyváradi Christophori Károly. A boltozatokat elválasztó hevederek a belső teret tagoló falpillérekre támaszkodnak, hasonlóan az éppen ez időben épült debreceni Nagytemplomhoz. Orgonáját Kiszely István építette 1877-ben, Tallódi István és neje, Dán Mária adományából, nyolcregiszteres változatban, melynek teljes felújítása 2007-ben megtörtént. A toronyban egy 300, egy 500 és egy 800 kg-os harang lakik.
Gyülekezetünkben integrált intézményt tartunk fent. Ebbe tartozik a Szeretetház (Idősek Otthona), Idősek Nappali Ellátása (demens ellátással), Támogató Szolgálat, Szociális Étkeztetés és Házi Segítségnyújtás. Gyülekezetünkhöz tartozik a Néprajzi Kiállítóterem, ami dr. Rozsnyai István néprajzi gyűjteményét tartalmazza, mely a maga nemében egyedülálló. 2012-ben átadásra került a jurtatábor, melyben 35 férőhely van. Kérésre heti programokat szervezünk, kézműves foglalkoztatást, múzeumpedagógiai foglalkozásokat, a népi kultúra ismeretét és vallásismeretet adunk át.
Minden reggel áhítatot, kedden és szerdán bibliaköröket tartunk. Péntek estéken a Létavértesi Keresztyén Ifjúsági Egyesület tartja meg összejöveteleit. Vasárnap délelőtt és délután van lehetőségük a gyülekezeti tagoknak igehirdetésen részt venni.

Szabó János lelkipásztor

Elérhetőség:
4283 Létavértes, Irinyi u. 10.
Tel.: 52/376–763
E-mail: vertes@reformatus.hu