Debrecen-Nagyerdei Református Egyházközség

A gyülekezet eredeti otthona az 1942-ben felszentelt Egyetemi templom volt, amely a diktatúra nyomására adásvételi és csere szerződés nélkül állami kézre került. A gyülekezet jelenlegi – eredetileg 280 ülőhelyes – templomát a Bolyai utcán 1975-ben szentelték fel. A közösség 1980-ban épített orgonát, és azóta minden vasárnap délután zenés áhítat is van. 1985-ben készült el a gyülekezeti terem. A templomba pótszékek kerültek be, majd a rendszerváltás utáni évtizedben a megduplázódott gyülekezet elhelyezésére 1995-ben egy új karzat épült. Az így 450 ülőhelyesre bővített épület is hamarosan szűknek bizonyult, ezért 1998 óta vasárnap délelőtt két istentiszteletet tartunk.
Közel másfél évtizedes küzdelem után az Egyetemi templom újra egyházi tulajdonba és egyházkerületi használatba került, így a Bolyai utcáról az egyetemi gyülekezet visszaköltözhetett. A nagyerdei gyülekezet missziós látásának és koncepciójának egyik fontos része, hogy a vasárnapi, egész gyülekezetet összefogó templomi istentisztelet és a hétközi kiscsoportos rétegalkalmak egymást arányosan kiegészítő rendszerére van szükség. 2012-re a gyülekezetben már 25 kiscsoport működött: 4 vasárnapi gyermekóra, 2 konfirmációs csoport, 8 ifjúsági csoport, kismamakör, vallásos neveltetést nem kapott felnőtteknek bibliaiskola, 8 bibliakör felnőtteknek, énekkar. A közösségépítést szolgálja még a filmklub, a teaház, az ifis csoportok közös programjai, a 350 fős többgenerációs nagytábor és más alkalmak is.
2008-ban egy 210 m²-es új épületrész megépítésével összeépült a templom és a régi gyülekezeti terem és a szolgálati lakás. Az így kialakított épületegyüttes középpontja a többfunkciós, közösségépítést segítő átrium, amely összenyitható a templommal is, és innen közelíthetőek meg az irodák, termek, gyülekezeti konyha, vizesblokk, lakás is. Az így kialakított épületegyüttes jól segíti a már gyakorolt missziói látásunk további megvalósulását. Újabb információk elérhetőek a www.refnagyerdo.hu honlapon. Szeretettel várunk mindenkit ebbe a többfunkciós épületben élő közösségünkbe.

Püski Lajos lelkipásztor

Püskiné Szécsi Judit lelkipásztor

Bertha Zoltán beosztott lelkipásztor

Elérhetőség:
4032 Debrecen, Bólyai u. 25.
Tel.: 52/410–811
E-mail: debrecen-nagyerdo@reformatus.hu