Debrecen-Bánki Református Egyházközség

A Debrecen-Bánki Református Egyházközség városunk egyik legősibb egyházi közössége. Gyülekezeti életéről már 1324-től kezdve maradtak fenn oklevelek, amelyekben a gyülekezetet „Bánkegyház”-ként említik meg. Ősi templomának falai egészen 1703-ig álltak.
Az ezt követő időszakban házi istentiszteletek alkalmával gyakorolhatták hitüket az itt élő emberek. 1921-től fogva az erdőségben lakók számára a bánki iskolában tartották meg a református istentiszteleteket. Az új templom építése 1992–1995 között ment végbe Rácz István mérnök tervezése alapján. A templom 120 férőhelyes, amelybe egy 130 kg-os harangot is öntettek.
A gyülekezet 115 egyháztagot számlál. Az egyházközség élete nagy részben összefonódott a Debrecen-Kerekestelepi Református Egyházközségével, mivel ugyanaz a lelkész végzi a szolgálatokat. A vasárnapi istentiszteleten túl esti imaóra és ifjúsági bibliaóra alkalmaiba kapcsolódhatnak be a hívek. A Bánki és a Kerekestelepi Egyházközségek közösen tartanak fenn testvérgyülekezeti kapcsolatot a Bihari hegység lábánál található belényesi református gyülekezettel. Évente többször rendezünk előadásokat, különböző témákban. Ugyancsak gyakran szervezünk kirándulásokat is, amelyek mindig látnivalókban és élményekben gazdagok. A kirándulások között megemlítendő az évenként megrendezésre kerülő ifjúsági tábor. Gyülekezeti újság is színesíti a közösség életét, ami évente 4 alkalommal jelenik meg.
A gyülekezetben intézményes diakónia működik, nappali ellátások formájában, ami sok embernek biztosít heti több alkalommal lelki táplálékot, kulturális programokat, a hideg időkben meleg, barátságos környezetet, tisztálkodási lehetőséget, és naponta meleg étkezést. Az egyik legfontosabb gyülekezetépítési feladat a családlátogatás, amely nagyon jól működik a gyülekezetben. Mindezek együttesen segítik elő azt, hogy a bánki gyülekezet egy végtelenül békés és családias közösség lehessen, amelyben valóban megmutatkozik Isten szeretete és kegyelme.

Buzás Dénes lelkipásztor

Elérhetőség:
4002 Debrecen, Külső Diószegi u. 176.
E-mail: debrecen-bank@reformatus.hu