Álmosdi Református Egyházközség

Álmosd hazánk keleti részén, Debrecentől 34 km-re délkeletre fekszik, Hajdú-Bihar megyében. Árpád-kori település. Az első hiteles levél 1261-ből származik. Nevét Álmosd hercegről, „Vak” Béla király atyjáról kapta. Az Ákos nembéli Chire család tulajdona volt már a tatárjárás előtt is. Elsősorban történelmi eseményéről és múzeumairól vált híressé. Itt található a Kölcsey Emlékház, ahol Kölcsey Ferenc 25 éves koráig élt. A templomkertben található a Magyarországon elsők között elhelyezett I. Világháborús Emlékmű. A falu határában látható a Bocskai vezette győztes csata emlékére állított emlékmű. Mindezek mellett még számos más múzeum is gazdagítja Álmosd nevezetességeinek tárházát, például a Kovács Múzeum, a Post Mail Art Múzeum stb.
A község a nagyváradi vár külső erődítési vonalához tartozott. A templomot körülvevő erőd-kőfalat Dobó István építtette az 1550-es évek második felében. A lelkészlak jóval később épült, a 18. században. Az első templomot, amely eredetileg római katolikus templom volt, Chire Ferenc építtette román stílusban a 13. században. Azóta kétszer volt átépítve: 1805-ben, majd 1822 és 1824 között. Középső része alatt található az ősi temetkezési hely, az altemplomi rész, mely a Chire család temetkezési helye. Műemlék templomunk kb. 500 férőhelyes, míg különálló gyülekezeti termünk a 2008-ban történt felújítás és bővítés óta már 70 főt is képes magába fogadni.
Álmosd jelenleg 1815 lélekszámú falú, melynek jelentős része református. A választói névjegyzékben szereplők száma közel 400 fő, presbitériumunk pedig 24 fős. A vasárnapi felnőtt és gyermek-istentisztelet mellett a fiataloknak filmvetítést, csütörtökönként bibliaórát és hitoktatást tartunk, óvodai nagycsoporttól általános iskola nyolcadik osztályáig, jelenleg közel 140 gyermekkel. Minden nyáron rendszeresen szervezünk ifjúsági tábort és gyülekezeti kirándulásokat.
Egyházközségünkben 2009. január 1-jétől nappali ellátás is működik három jelentős területen: Idősek Nappali Klubja, Szenvedélybetegek Nappali Ellátása és Szociális Étkeztetés. Negyedévente nagy példányszámú újságot is megjelentetünk Gondviselés címmel.

Buzás Árpád lelkipásztor

Elérhetőség:
4285 Álmosd, Bocskai u. 1–3.
Tel.: 52/388–087
E-mail: almosd@reformatus.hu